Επιλεκτική παρέμβαση της ΕΛΑΣ για το Παλαιστινιακό σε εκδήλωση του Vouliwatch στο Ρομάντσο

Ανακοίνωση 11 οργανώσεων και μέσων ενημέρωσης για προσαγωγές της ΕΛΑΣ σε βάρος της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση μετά από διαμαρτυρία στον χώρο του Ρομάντσου.

12 Ιουλίου 2024
Επιλεκτική παρέμβαση της ΕΛΑΣ για το Παλαιστινιακό σε εκδήλωση του Vouliwatch στο Ρομάντσο
Φωτογραφία: Reporters United.
12 Ιουλίου 2024

Στις 8 Ιουλίου, στον δημιουργικό κόμβο Ρομάντσο στο κέντρο της Αθήνας, η μη-κυβερνητική οργάνωση Vouliwatch πραγματοποίησε σεμινάριο για δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών σχετικά με το δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα, δεδομένα και πληροφορίες της διοίκησης.

Περί τις 5:30 το απόγευμα, μικρή αντιπροσωπεία της Συνέλευσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση προχώρησε σε μια πρωτοβουλία ενημέρωσης των συμμετεχόντων στο σεμινάριο στην αίθουσα του Ρομάντσο, αναρτώντας πανό και διαβάζοντας ένα ψήφισμά τους. Τα παρευρισκόμενα άτομα παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον την παρέμβαση, η οποία συναντά και δικές μας ανησυχίες και συζητήσεις στους κλάδους μας για την ελλιπή, και συχνά στρεβλή, δημοσιογραφική κάλυψη των γεγονότων στην Παλαιστίνη από τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μας προκαλεί έκπληξη και ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, λίγο μετά την αποχώρησή τους από το Ρομάντσο, οι εκπρόσωποι της συνέλευσης αλληλεγγύης προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Θεωρούμε ότι η πρακτική αυτή δεν είναι απλώς καταχρηστική, αλλά και καταφανώς επιλεκτική. Συνιστά πολιτική ενέργεια που βάλλει κατά της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της ενημέρωσης, ενώ γίνεται σαφές ότι στοχεύει αποκλειστικά πρωτοβουλίες που αφορούν το παλαιστινιακό.

Η καταστολή αυτού του είδους μας βρίσκει ριζικά αντίθετους και δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες για τις ελευθερίες στη χώρα μας, σε μια περίοδο διολίσθησης του Κράτους Δικαίου. Καλούμε την ΕΛΑΣ να σεβαστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες, και την κοινωνία των πολιτών να βρίσκεται σε εγρήγορση για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και ελευθεριών όλων μας.

Την ανακοίνωση υπογράφουν:

  1. Vouliwatch
  2. Reporters United
  3. The Manifold
  4. HIAS Greece
  5. Inter Alia
  6. Πολιτιστικός Οργανισμός BiOS – Δημιουργικός Κόμβος Ρομάντσο
  7. Solomon
  8. Mediterranean Institute for Investigative Reporting – MIIR
  9. Nema Media
  10. OmniaTV
  11. The Press Project (thepressproject.gr)

Αφήστε μια απάντηση