Το Outlaw Ocean Project (Ωκεανός Χωρίς Νόμο) είναι μια κυλιόμενη και πολυμεσική δημοσιογραφική έρευνα του συγγραφέα και βραβευμένου με Pulitzer δημοσιογράφου των New York Times, Ίαν Ουρμπίνα. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας το Reporters United έχει αναλάβει τη δημοσίευση κειμένων και οπτικοακουστικού υλικού από το πρότζεκτ, το οποίο προσεγγίζει το πώς παράνομες πράξεις και εγκλήματα στην ανοιχτή θάλασσα θέτουν σε κίνδυνο αφενός τις ζωές αλιέων και ναυτικών, αφετέρου τη βιοποικιλότητα και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Η έρευνα του Outlaw Ocean Project εκτείνεται σε πέντε θάλασσες και 14 χώρες, καλύπτοντας την Αφρική, την Ασία, τη Μεσόγειο, τη Νότια Αμερική και τη Μέση Ανατολή.
Ο Ίαν Ουρμπίνα εργάζεται ως ερευνητής δημοσιογράφος για πάνω από δύο δεκαετίες και αρκετά ρεπορτάζ του έχουν διασκευαστεί σε κινηματογραφικές παραγωγές. Τα δικαιώματα του The Outlaw Ocean αγοράστηκαν από το Netflix και τον Leonardo DiCaprio με σκοπό να γίνουν κινηματογραφική ταινία.
Παράλληλα, ο Ουρμπίνα είναι στη Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board) του Reporters United με σκοπό να παρέχει συμβουλές σε ρεπορτάζ του R•U σχετικά με τη ναυτιλία και την αλιευτική βιομηχανία, τομείς οι οποίοι παραμένουν εκτός της προσοχής των ελληνικών μέσων ενημέρωσης παρότι η Ελλάδα έχει εξαιρετική ισχύ σε αυτούς (ή ίσως ακριβώς γι αυτόν το λόγο).
Καρπός του πρότζεκτ είναι μεταξύ άλλων η παραγωγή οκτώ ρεπορτάζ που έγιναν πρωτοσέλιδα στους New York Times, καθώς και το ομώνυμο βιβλίο το οποίο έχει εκδοθεί σε 11 χώρες και μπήκε στη λίστα μπεστ-σέλερ των New York Times.
Στο βιβλίο του ο Ουρμπίνα διηγήθηκε μεταξύ άλλων την ιστορία ενός Βιρμανού μετανάστη που ήταν σιδηροδέσμιος από το λαιμό πάνω σε ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος και παρέμεινε δούλος στα ανοιχτά της θάλασσας για τρία χρόνια. Αναζήτησε τα ίχνη ενός λαθρεπιβάτη πλοίου ο οποίος, όταν αποκαλύφθηκε από μέλος του πληρώματος, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το πλοίο και να ανέβει σε μια σχεδία όπου αφέθηκε μόνος του να πεθάνει.
Το πρώτο από τα ρεπορτάζ του Outlaw Ocean, το οποίο δημοσιεύτηκε στους New York Times το 2015, ξεκινούσε από τη Χίο και ακολουθούσε τον πολυτάραχο βίο ενός πλοίου, του Dona Liberta, το οποίο βρέθηκε για σημαντικό διάστημα υπό ελληνική ιδιοκτησία. Το ρεπορτάζ εκείνο βραβεύτηκε με το βραβείο Polk του 2015 (δημοσιογραφικό βραβείο προς τιμήν του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ που δολοφονήθηκε στην Ελλάδα του Εμφυλίου Πολεμου το 1948).