Μια αυτοψία στον οίκο ανοχής της οδού Κασσάνδρας 6, μέρος το οποίο αναγνώρισε η 12χρονη από τον Κολωνό ως ένα από τα σημεία στα οποία την εξέδιδε επ’ αμοιβή ο Ηλίας Μίχος, οδήγησε την έρευνα του Reporters United σε σοβαρά ευρήματα:
- Ο οίκος ανοχής έχει σφραγιστεί επτά φορές από το 2014 έως σήμερα και πάντα βρίσκει τρόπο να επαναλειτουργεί παράνομα.
- Επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη ο οίκος σφραγίστηκε στις 8.1.2020 αλλά στη συνέχεια επαναλειτούργησε σαν να μη συμβαίνει τίποτα μέχρι και τον Οκτώβριο του 2022, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση της 12χρονης, παρότι ΕΛ.ΑΣ. και δημοτική αστυνομία είχαν ευθύνες ελέγχου.
- Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, δεν υπάρχει ούτε ένας οίκος ανοχής στην πόλη που να λειτουργεί με άδεια. Ένας νόμος του 1999 «ακύρωσε» τις άδειες τους και έγγραφο του Δήμου που απαντά σε ερώτημα του Reporters United επιβεβαιώνει ότι κανείς δεν διαθέτει σήμερα ενεργή άδεια λειτουργίας.
- To καθεστώς παρανομίας εξέθρεψε τα κυκλώματα «προστασίας», όπως προκύπτει από στοιχεία της πορισματικής αναφοράς των εισαγγελέων οικονομικού εγκλήματος για τα κακουργήματα της Greek Police Mafia, την οποία το Reporters United για πρώτη φορά φέρνει στο φως.
Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!
Ούτε ένας οίκος ανοχής με άδεια
Εφτά φορές έχει σφραγιστεί από το 2014 έως σήμερα ο οίκος ανοχής στον Κεραμεικό τον οποίο «αναγνώρισε» το δωδεκάχρονο κορίτσι από τον Κολωνό ως ένα από τα μέρη όπου φέρεται να την εξέδιδε ο Ηλίας Μίχος.
Αυτό προκύπτει από το έγγραφο του δήμου Αθηναίων που είναι θυροκολλημένο στο διώροφο οίκημα της οδού Κασσάνδρας 6 (και όχι «επί της Ιεράς Οδού», όπως διέρρευσε και γράφτηκε σε δεκάδες δημοσιεύματα τις προηγούμενες μέρες – παραδείγματα εδώ και εδώ).
Απευθύναμε ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη σχετικά με το πώς η δημοτική αστυνομία δεν αντιλήφθηκε ότι ο οίκος ανοχής λειτουργούσε κανονικά, πόσοι οίκοι ανοχής λειτουργούν νόμιμα, με άδεια λειτουργίας, στο Δήμο Αθηναίων κ.α. Αντ’ αυτού, μας απάντησε ο Βασίλειος Κορομάντζος, αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας και Κοινόχρηστων Χώρων.
Στην απάντηση προς το Reporters United υπάρχει έγγραφο (βλ. παρακάτω) που αναφέρει ότι ούτε ένας οίκος ανοχής δεν διαθέτει ενεργή άδεια λειτουργίας στην Αθήνα, με τη Δημοτική Αστυνομία να νίπτει τας χείρας, καθώς από το νόμο δεν έχει την αρμοδιότητα να ελέγχει τους οίκους ανοχής, αφήνοντας την ΕΛ.ΑΣ. να έχει τον απόλυτο έλεγχο, με τα γνωστά αποτελέσματα από την υπόθεση της Greek Police Mafia. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο νόμο, η Δημοτική Αστυνομία θα μπορούσε να ελέγχει αν παραβιάστηκαν οι σφραγίδες.
Οι ευθύνες του δήμου Αθηναίων
Το έγγραφο που είναι θυροκολλημένο στο διώροφο οίκημα επί της οδού Κασσάνδρας 6 έχει τίτλο «Έκθεση Επανασφράγισης Οίκου Ανοχής Λόγω Παραβίασης Σφραγίδων Αρχής» και αναφέρει ότι στις 21 Οκτωβρίου 2022 υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν στην επανασφράγιση του χώρου.
Γιατί επανασφράγιση και όχι απλά σφράγιση; Μα, επειδή ο οίκος ανοχής είχε σφραγιστεί για πρώτη φορά στις 26.11.2014 και επανασφραγίστηκε στις 13.4.2016, 10.6.2016, 12.7.2016, 23.7.2018 και στις 8.1.2020! Από τα στοιχεία αυτά γίνεται ολοφάνερο ότι η διαδικασία της σφράγισης γίνεται για τα μάτια του κόσμου, εφόσον παραβιάζεται συστηματικά, χωρίς συνέπειες για τον δράστη της παραβίασης.
Το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, που υπάγεται στην Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. «ανακάλυψε» την παράνομη λειτουργία και ενημέρωσε τη Δημοτική Αστυνομία στις 17.10.2022, δηλαδή μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση της 12χρονης.
Οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας ορίζονται στο πρώτο άρθρου του ν. 3731/2008.
Εκεί διαβάζουμε ότι «η Δημοτική Αστυνομία εκτελεί τις διοικητικές κυρώσεις που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας χορηγούν οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές».
Πράγματι, στην περίπτωση του οίκου ανοχής στην Κασσάνδρας 6, τη σφράγιση και τις επανασφραγίσεις έκανε η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, και συγκεκριμένα το Τμήμα Επιβολής Κυρώσεων σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Επιχειρήσεις.
Το γαϊτανάκι σφραγίσεων και επαναλειτουργίας των ίδιων οίκων ανοχής, με τις σφραγίδες να σπάνε ακόμη και λίγες ώρες μετά το κλείσιμο, είναι ο κανόνας, μας είπε υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο νόμος, όμως, λέει και κάτι άλλο σχετικά με τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, ότι «ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν τις κάθε είδους κανονιστικές αποφάσεις που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές, καθώς και την επιβολή των πάσης φύσεως διοικητικών μέτρων που προβλέπονται από αυτές». Δηλαδή, είναι στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας να ελέγχει την τήρηση μιας διοικητικής πράξης, όπως είναι η σφράγιση ενός οίκου ανοχής και σε αυτό συμφώνησαν πηγές από το Δήμο της Αθήνας με τις οποίες επικοινώνησε το Reporters United.
Ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία επί χρόνια νίπτουν τας χείρας τους για την παράνομη λειτουργία των οίκων ανοχής της περιοχής, λέγοντας ότι δεν έχουν την αρμοδιότητα να κάνουν ελέγχους σε αυτούς.
Πράγματι η Δημοτική Αστυνομία δεν έχει την αρμοδιότητα να μπεί για έλεγχο στον οίκο ανοχής, έχει ωστόσο την υποχρέωση να επιτηρεί εάν οι χώροι παραμένουν σφραγισμένοι.
Για τον οίκο ανοχής στην Κασσάνδρας και το ζήτημα των αδειών μιλήσαμε με την Ασπασία Ταραχοπούλου, εκ των δικηγόρων της οικογένειας του 12χρονου κοριτσιού, η οποία συνδέει το καθεστώς παρανομίας με την άνθηση των κυκλωμάτων trafficking:
«Η γνώση από την πολιτεία ότι κανένας οίκος ανοχής στην περιοχή της Αθήνας δεν διαθέτει τη σχετική άδεια και επομένως λειτουργούν παράνομα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λειτουργούν δεκάδες οίκοι ανοχής, καταδεικνύει την έλλειψη βούλησης από την πολιτεία για τον έλεγχο και την νομιμότητα αυτών. Το αποτέλεσμα είναι να δίνεται χώρος για εκμετάλλευση ακόμα και ανηλίκων από τα κυκλώματα trafficking και από άλλους επιτήδειους, όπως η περίπτωση της 12χρονης από τον Κολωνό».
Ράβε – ξήλωνε
Με τον τρόπο αυτό, ο Δήμος της Αθήνας έχει αφήσει «εν λευκώ» την εποπτεία της λειτουργίας των παράνομων -στο σύνολό τους- οίκων ανοχής στην Ελληνική Αστυνομία και στο Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων που υπάγεται στην Υπηρεσία Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Υπηρεσία που δεν είχε αντιληφθεί την παράνομη επαναλειτουργία του στούντιο στην οδό Κασσάνδρας, το οποίο είχε επανασφραγιστεί πριν από περίπου τρία χρόνια. Το έπραξε μόνον όταν η υπόθεση με τη 12χρονη είδε το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Δήμου Αθηναίων, από τους εκατοντάδες οίκους ανοχής που λειτουργούν στην Αθήνα, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σφραγίστηκαν πέντε και επανασφραγίστηκαν 19. Το γαϊτανάκι των σφραγίσεων, επανασφραγίσεων και επαναλειτουργίας των ίδιων παράνομων οίκων ανοχής, με τις σφραγίδες να σπάνε ακόμη και λίγες ώρες μετά το αυτόφωρο των φερόμενων ως «υπευθύνων», είναι ο κανόνας, όπως μας ανέφερε υπάλληλος της Δημοτικής Αστυνομίας.
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ το Reporters United συνέδεε τον οίκο ανοχής όπου φέρεται να εκδιδόταν το κορίτσι με το κύκλωμα «προστασίας» της Greek Police Mafia, μέσω ενός προσώπου με το ψευδώνυμο «Μαρίνα», την οποία δημοσιεύματα έδειχναν ως πραγματική ιδιοκτήτρια του στούντιο, ενώ από έρευνα στο ΓΕΜΗ προέκυψε σύνδεσή της με τον αριθμό 6 της οδού Κασσάνδρας, όπου στο παρελθόν δήλωνε επαγγελματική δραστηριότητα.
Η «Μαρίνα» είναι κατηγορούμενη στη δίκη της Greek Mafia που διεξάγεται στο Εφετείο της Αθήνας, διότι σε πόρισμα της ΕΥΠ που συντάχθηκε μετά από παρακολουθήσεις την περίοδο 2015-2016 προέκυψε ότι αυτή συγκέντρωνε για λογαριασμό του κυκλώματος τα χρήματα για την «κάλυψη» από τους οίκους ανοχής σε Κεραμεικό και Καλλιθέα.
Η σφράγιση και οι επανασφραγίσεις που αναφέρονται στο έγγραφο του Δήμου της Αθήνας δείχνουν ότι για σχεδόν εννέα χρόνια ο οίκος ανοχής επί της Κασσάνδρας 6, λειτουργούσε κανονικά, παρά τις αντίθετες διοικητικές αποφάσεις.
Αλαλούμ με την ιδιοκτήτρια
Από το θυροκολλημένο έγγραφο στο στούντιο της Κασσάνδρας 6 προκύπτει ότι για τον Δήμο της Αθήνας ο ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι άγνωστος!
Στο έγγραφο του δήμου για την επανασφράγιση αναφέρεται ως μισθώτρια μια γυναίκα από τη Βουλγαρία. Σε έγγραφο όμως της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Reporters United, ως μισθώτρια αναφέρεται μια Ρουμάνα υπήκοος και η Βουλγάρα ως υπεκμισθώτρια.
Και όλ’ αυτά ενώ η Κωνσταντίνα Καρατζιώτη, η γυναίκα που προσήλθε αυτοβούλως στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων στις 12 Οκτωβρίου και δήλωνε στα μεν κανάλια ότι είναι ιδιοκτήτρια του χώρου, στη δε κατάθεσή της στην εισαγγελία ότι είναι μισθώτρια και ότι την εκμετάλλευση έχει κάποιος με το όνομα «Βασίλης».
Πώς στήθηκε το «κύκλωμα κάλυψης»
Από την πορισματική αναφορά των Επίκουρων Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος για την εγκληματική οργάνωση της Greek Police Mafia, αποτελούμενη από ανθρώπους της νύχτας, δικηγόρους και υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που παρείχε «προστασία» σε οίκους ανοχής, παράνομα καζίνο κ.ά. τουλάχιστον κατά την περίοδο 2014-2017, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το καθεστώς λειτουργίας των οίκων ανοχής.
Η ΕΛΑΣ δεν είχε αντιληφθεί την παράνομη επαναλειτουργία του σφραγισμένου στούντιο στην οδό Κασσάνδρας. Το επανασφράγισε μόνον όταν η υπόθεση της 12χρονης ήρθε στη δημοσιότητα.
Δικηγόρος, κατηγορούμενος σήμερα στη δίκη της Greek Mafia, όταν κλήθηκε σε ανωμοτί κατάθεση είπε ότι οι άδειες λειτουργίας τινάχτηκαν στον αέρα από ένα νόμο του 1999 που διεύρυνε την απαγόρευση λειτουργίας οίκων ανοχής από τα 100 στα 200 μέτρα από εκκλησίες, σχολεία κ.α.
«Από το έτος 1999 που ψηφίστηκε ο νόμος 2734/1999 που απαιτούσε την άδεια εγκατάστασης στους οίκους ανοχής, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος σε συναντήσεις των δικηγόρων και του νόμιμου Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδας, για την τροποποίησή του.
Ξεκίνησαν οι συνεχείς συλλήψεις λόγω έλλειψης των αδειών εγκατάστασης εφόσον κανένας οίκος ανοχής δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου για τη χορήγηση άδειας.
Οι προσπάθειές μας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα παρά τις επανειλημμένες προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών για τροποποίηση του ως άνω νόμου σε απόσταση του οικήματος 100 μέτρα σε ευθεία και όχι 200 μέτρα που επίτασσε ο νόμος από πλατείες, εκκλησίες, ευαγή ιδρύματα κλπ.
Έτσι, περί το 2007 και έπειτα, άρχισαν οι μεθοδεύσεις από τους επιτήδειους για την δημιουργία του κυκλώματος κάλυψης».
Και σε άλλο σημείο της κατάθεσης, ο δικηγόρος αναφέρει: «Φυσικά γνωρίζαμε ότι υπάρχει αυτό το κύκλωμα διότι όπως ανέφερα ανωτέρω, οι πελάτισσές μας έλεγαν για τη μη σύλληψη των οίκων ανοχής που μίσθωναν και είναι παράνομοι γιατί δεν υπάρχει άδεια εγκατάστασης και σφραγίζονταν από τον Δήμο.
Προσωπικά, ούτε μου είχαν αναφέρει τα ονόματα όσων εισέπρατταν την “προστασία”… Ήξερα ότι εμπλέκονται αστυνομικοί».
1.500 ευρώ το μήνα στον «βοηθό» που δολοφονήθηκε
Προς επίρρωση των λεγομένων του δικηγόρου, στη συνέχεια οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να καταθέσει και μία εντολέας του.
Αυτή είπε στην κατάθεσή της ότι κάποιοι είχαν ζητήσει χρήματα από τον βοηθό της, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει αν αυτοί που τα ζήτησαν ήταν μαφιόζοι ή αστυνομικοί. «Ωστόσο, πριν συμβεί αυτό είχα δεχθεί επίσκεψη από το Οργανωμένο Έγκλημα της ΕΛ.ΑΣ., είχαν επιφέρει μεγάλη αναστάτωση και ζημιές στο μαγαζί μου και είχαν αφαιρέσει τις κάμερες που ήταν στο χώρο για προστασία της επιχείρησης… Στη συνέχεια αναγκάστηκα να δίνω στο βοηθό μου κάθε μήνα ένα χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ προκειμένου να έχουμε την ησυχία μας, χωρίς να γνωρίζω πού το έδινε», ανέφερε η ίδια.
Να σημειώσουμε ότι το πρόσωπο που αναφέρει ως «βοηθό» της δολοφονήθηκε το 2020, ενώ τον τότε Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος, που ήταν και πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, οι εισαγγελείς τον έχουν εντάξει στην εγκληματική οργάνωση.
ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗ ΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΕΑΝ ΕΝΔΙΦΕΡΕΣΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΤΙΤΩΝ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ – ΑΔΡΑΝΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΙΣΟΣ ΑΝΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΕςΓΚΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΑ ΚΑΙ ΜΥΝΗΜΑ ΜΕΣΩ FACE BOOK ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ Ο ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ;;; STO KINHTO MAS 6923525100 ΠΑΡΑΚΛΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΕΙΛΛΑΤΕ ΤΟ E-MAIL ΓΙΟΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ .