Υποκλοπές: Η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αγωγή Δημητριάδη και δικαιώνει Reporters United και ΕφΣυν

Στις 10 Οκτωβρίου 2024, δημοσιεύτηκε η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε για λόγους ουσίας η αγωγή του πρώην Γενικού Γραμματέα (και ανιψιού) του πρωθυπουργού κ. Γρηγόρη Δημητριάδη κατά του Reporters United, της ΕφΣυν και των ρεπόρτερ Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη για την υπόθεση των υποκλοπών. Τη δημοσιεύουμε αυτούσια.

10 Οκτωβρίου 2024
Υποκλοπές: Η δικαστική απόφαση που απορρίπτει την αγωγή Δημητριάδη και δικαιώνει Reporters United και ΕφΣυν
10 Οκτωβρίου 2024

Στις 3 Ιουνίου 2022 και στις 4 Αυγούστου 2022, με τα ρεπορτάζ «Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός» και «Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator», τεκμηριώσαμε τις συνδέσεις που ξεκινούσαν από τις συναλλαγές του κ. Δημητριάδη (τότε Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη – και ανιψιού του) και έφταναν στον Φέλιξ Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της εταιρείας Intellexa, που εμπορεύτηκε το παράνομο λογισμικό Predator με έδρα την Ελλάδα και άδειες εξαγωγής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!

Στις 5 Αυγούστου 2022, με φόντο και την αποκάλυψη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και κατέθεσε αγωγή 550.000 ευρώ κατά του Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών, καθώς και των ρεπόρτερ Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη.

Διεθνείς και εγχώριες οργανισμοί προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του Τύπου καταδίκασαν την αγωγή Δημητριάδη ως καταχρηστική νομική ενέργεια (SLAPP), με σκοπό τη φίμωση της έρευνάς μας. Μεταξύ αυτών: η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) ο Διακρατικός Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), η ΕΣΗΕΑ και η ΕλΕΔΑ.

Για την αγωγή του σε βάρος μας, το 2022 ο κ. Δημητριάδης κέρδισε και το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» από την CASE Coalition, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία διεθνούς κύρους οργανώσεων κατά των καταχρηστικών αγωγών (μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Committee to Protect Journalists και η International Federation for Human Rights).

Η αγωγή Δημητριάδη εκδικάστηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. Στο δικαστήριο υπερασπιστήκαμε την έρευνά μας και εισφέραμε νέα στοιχεία για τις συνδέσεις του Μαξίμου με το Predator.

Στις 4 Οκτωβρίου 2024 δημοσιεύθηκε η απόρριψη της αγωγής για λόγους ουσίας για όλα τα εναγόμενα πρόσωπα, με πλειοψηφία 2-1 και μειοψηφία του προέδρου του δικαστηρίου.

Για λόγους διαφάνειας, δημοσιεύουμε παρακάτω τη δικαστική απόφαση αυτούσια. Το ίδιο είχαμε κάνει και με την αγωγή του κ. Δημητριάδη, όταν επιδόθηκε σε εμάς.

Ο κ. Δημητριάδης έχει ασκήσει και δεύτερη αγωγή σε βάρος μας, απαιτώντας συνολικά 3,3 εκατ. ευρώ. Και αυτή η νομική ενέργεια έχει χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανώσεις ως απόπειρα φίμωσης του ρεπορτάζ μας. Η υπόθεση εκκρεμεί.

Αφήστε μια απάντηση