Το άρθρο συνδημοσιεύτηκε με την Εφημερίδα των Συντακτών (φύλλο της 15ης Οκτωβρίου 2024).
«Με ρωτήσατε […] για τη σχέση μου με τον κ. Λαβράνο, τον κ. Μπίτζιο και αν υπάρχει κάποιο σχετικό θέμα [με] τις παρακολουθήσεις κ.λπ. Γνωρίζω τον κ. Λαβράνο. Δεν γνωρίζω τον κ. Μπίτζιο. Δεν έχω καμία σχέση με όλα τα υπόλοιπα που μου αποδίδονται. Για όλα αυτά τα δημοσιεύματα, Εφημερίδας των Συντακτών, Reporters United, έχω ασκήσει αγωγές. Την απάντηση θα δώσουν τα δικαστήρια […] Με ρώτησε ο (σ.σ.: βουλευτής του ΠΑΣΟΚ) κ. Καστανίδης εάν έχω οποιαδήποτε επαφή με πρόσωπα που εμπλέκονται σε εταιρείες που έχουν σχέση με Predator, Pegasus και όλα τα άλλα λογισμικά. Δεν έχω καμία σχέση, το απαντάω κατηγορηματικά».
Στήριξε την ανεξάρτητη δημοσιογραφία του Reporters United εδώ!
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Γρηγόρη Δημητριάδη και αποτελούν μέρος της κατάθεσής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατά την 1η Σεπτεμβρίου 2022, όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις με φόντο την εμπλοκή του στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Το πρακτικό της κατάθεσής του αποτελεί μέρος της δικογραφίας του Αρείου Πάγου για τη δικαστική διερεύνηση των παρακολουθήσεων και βρίσκεται στη διάθεση του Reporters United και της ΕφΣυν.
Από επιστολή του δικηγόρου Αλέξανδρου Σίνκα προς την PEGA προκύπτει ότι ο κ. Δημητριάδης γνώριζε τον κ. Μπίτζιο, ο οποίος βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ λόγω συμμετοχής του στον εταιρικό γαλαξία της Intellexa που εμπορεύτηκε το Predator.
Όμως, το σημαντικότερο εν προκειμένω είναι ότι όσα υποστήριξε ο κ. Δημητριάδης σε ένα κορυφαίο θεσμικό όργανο δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού γνώριζε –εκτός απ’ τον κουμπάρο του Γιάννη Λαβράνο– και τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο, τον πρώην αναπληρωτή διαχειριστή και μέτοχο της Intellexa, που εμπορεύτηκε το Predator με έδρα την Ελλάδα και με άδειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ. Μπίτζιος τέθηκε υπό καθεστώς κυρώσεων από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λόγω της συμμετοχής του στον εταιρικό γαλαξία της Intellexa.
Ας δούμε τα σχετικά τεκμήρια, τα οποία αναδείχθηκαν και κατά την εκδίκαση της αγωγής Δημητριάδη σε βάρος του Reporters United και της ΕφΣυν (25.1.2024), αγωγή την οποία η δικαιοσύνη απέρριψε κατ’ ουσίαν στις αρχές Οκτωβρίου, δικαιώνοντας πανηγυρικά τη δημοσιογραφική μας έρευνα.
Η επιστολή Σίνκα αποκαλύπτει τη σχέση Δημητριάδη – Μπίτζιου
Κατά την εκδίκαση της αγωγής Δημητριάδη καταθέσαμε επιστολή του Κύπριου δικηγόρου Αλέξανδρου Σίνκα προς την Επιτροπή PEGA της Ευρωβουλής, η οποία διερεύνησε τη χρήση λογισμικών υποκλοπών (Predator και Pegasus) σε κράτη μέλη της ΕΕ.
Στην έγγραφη μαρτυρία του ο κ. Σίνκα επιβεβαιώνει ότι «είναι φίλος του κ. Δημητριάδη», καθώς επίσης και την ορθότητα δημοσιεύματος του Βήματος, το οποίο ο ίδιος ο κ. Σίνκα επικαλείται και το οποίο ανέφερε ότι ο ανιψιός του πρωθυπουργού τού συνέστησε τον κ. Μπίτζιο, ώστε να τον εκπροσωπήσει απέναντι σε αγωγή του επιχειρηματία κ. Λογοθέτη κατά του κ. Μπίτζιου στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, η επιστολή Σίνκα επισημαίνει: «Σε συνέχεια επικοινωνίας μας, ο συντάκτης του αρχικού άρθρου [του Βήματος] δημοσίευσε ένα επόμενο άρθρο, με ημερομηνία 13 Νοεμβρίου 2022, στο οποίο αναφέρει ότι ο κ. Δημητριάδης επικοινώνησε με τον πελάτη μας [τον κ. Σίνκα] σχετικά με την ενδεχόμενη εκπροσώπηση του κ. Μπίτζιου, ότι ο πελάτης μας [κ. Σίνκα] το επιβεβαίωσε αυτό […]».
Η χρονική αλληλουχία των καταθέσεων και των εγγράφων έχει τη σημασία της: Ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε με αυτοπεποίθηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την 1η Σεπτεμβρίου 2022 ότι δεν γνωρίζει τον κ. Μπίτζιο.
Ωστόσο, ίσως τότε να μην μπορούσε να φανταστεί πως λίγους μήνες αργότερα (18 Ιανουαρίου 2023) ο κ. Σίνκα θα έστελνε την παραπάνω επιστολή με το ακριβώς αντίθετο περιεχόμενο, ως απάντηση στο προσχέδιο της έκθεσης της Επιτροπής PEGA (8 Νοεμβρίου 2022), το τελικό κείμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στις 22 Μαΐου 2023. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Δημητριάδης δεν έχει αμφισβητήσει δημόσια τη δήλωση Σίνκα περί σύνδεσής του με τον κ. Μπίτζιο ούτε έχει στραφεί νομικά εναντίον του γι’ αυτήν.
Βέβαια, και η μεσολάβηση Δημητριάδη για λογαριασμό του κ. Μπίτζιου, την οποία περιγράφει ο κ. Σίνκα, έχει αποφασιστική σημασία δεδομένου του χρόνου που έλαβε χώρα. Η αγωγή Λογοθέτη ασκήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020, συνεπώς η μεσολάβηση έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο, πρώτον, ο κ. Δημητριάδης ήταν Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού και πολιτικά υπεύθυνος για την ΕΥΠ, δεύτερον, ο κ. Μπίτζιος ήταν αναπληρωτής διαχειριστής και μέτοχος της Intellexa και, τρίτον, η επιχείρηση ανάπτυξης του Predator στην Ελλάδα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.
Ο οδηγός του κ. Μπίτζιου, πωλητής εταιρείας προς τον κ. Δημητριάδη
Το δημοσίευμά μας εναντίον του οποίου στράφηκε ο κ. Δημητριάδης την επομένη της παραίτησής του (Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός – 3.6.2022) αποκάλυψε ότι τον Ιανουάριο του 2020 η εταιρεία Eledyn, την οποία ο ανιψιός του πρωθυπουργού είχε συστήσει ενώ ήταν στέλεχος του Μαξίμου, εξαγόρασε έναντι 1.000 ευρώ την Canalis από τον κ. Κωνσταντίνο Μπαζιώτη.
Ο κ. Μπαζιώτης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Στην κατάθεσή του ως μάρτυρας υπεράσπισης της έρευνάς μας, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου ανέφερε ότι ο κ. Μπαζιώτης συνδέεται στενά όχι μόνο με τον κ. Δημητριάδη, αλλά και με τον κ. Μπίτζιο: «Ο κ. Κωνσταντίνος Μπαζιώτης ήταν ένας οδηγός του κ. Μπίτζιου, του οποίου οι αμοιβές ως οδηγού δεν ξεπερνούσαν τις 15.000 ευρώ. Όταν ο κ. Μπίτζιος έφυγε από την εταιρεία του κ. Λογοθέτη, πήρε τον κ. Μπαζιώτη μαζί του […] Προφανώς τον χρησιμοποιεί ο κ. Μπίτζιος για να μη φανεί ο ίδιος ότι πουλάει στον κ. Δημητριάδη».
«Οι απαντήσεις στα ερωτήματα που μου θέτετε εμμονικά εδώ και χρόνια έχουν ήδη δοθεί και από εμένα τον ίδιο αλλά πλέον και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου»
Γρηγόρης Δημητριάδης προς το Reporters United
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας για τις υποκλοπές ρωτήσαμε δύο φορές τον κ. Δημητριάδη αν γνωρίζει τον κ. Μπίτζιο (στις 29 Ιουλίου 2022 και στις 31 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο της διεθνούς έρευνας Predator Files με τη συμμετοχή του Reporters United και της ΕφΣυν). Καλόπιστα και πριν τη δημοσίευση των σχετικών ρεπορτάζ μας, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία. Ο κ. Δημητριάδης δεν απάντησε ποτέ στο ερώτημά μας και αντ’ αυτού προχώρησε σε κατάθεση αγωγών σε βάρος μας, οι οποίες έχουν γίνει αντικείμενο καταδίκης από εγχώριες και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου ως αγωγές SLAPPs (Strategic Lawsuits Against Public Participation), δηλαδή καταχρηστικές νομικές ενέργειες με σκοπό τη φίμωση της δημοσιογραφικής μας έρευνας. Μεταξύ αυτών: η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) ο Διακρατικός Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), η ΕΣΗΕΑ και η ΕλΕΔΑ.
Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ στείλαμε αναλυτικές ερωτήσεις προς τον κ. Δημητριάδη. Τον ρωτήσαμε αν επιμένει στην τοποθέτησή του περί μη γνωριμίας με τον κ. Μπίτζιο και το πώς σχολιάζει αφενός την επιστολή του κ. Σίνκα προς την Ευρωβουλή, αφετέρου το ότι ο κ. Μπαζιώτης ήταν οδηγός του κ. Μπίτζιου.
Ο κ. Δημητριάδης μάς απάντησε: «Όπως καλά γνωρίζετε οι απαντήσεις στα ερωτήματα που μου θέτετε εμμονικά εδώ και χρόνια έχουν ήδη δοθεί και από εμένα τον ίδιο αλλά πλέον και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου». Η σχετική ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στις 30 Ιουλίου 2024 υποστηρίζει, σε συμφωνία με το πόρισμα του αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, ότι «αναντίλεκτα» δεν υπήρξε «καμία απολύτως εμπλοκή» της ΕΥΠ με το Predator. Πάντως, στο πόρισμα του κ. Ζήση δεν εντοπίσαμε συγκεκριμένη αναφορά στο επίδικο θέμα της γνωριμίας μεταξύ Δημητριάδη και Μπίτζιου.
Επιχειρήσαμε μέσω μέιλ και τηλεφωνικών αριθμών να έρθουμε σε επαφή και με τον κ. Μπίτζιο. Ωστόσο, παρά τις πολλαπλές προσπάθειές μας, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Διάβασε όλα τα κείμενα της έρευνάς μας για τις υποκλοπές εδώ.
Αντί επιλόγου, να σημειώσουμε ότι σε ένα από τα εξώδικά του (1.11.2023) ο κ. Δημητριάδης μάς είπε: «Στο ερώτημά σας για τη σχέση μου με τον κ. Μπίτζιο θα είχατε ήδη λάβει απάντηση από την Ελληνική Δικαιοσύνη, εάν δεν είχατε φυγομαχήσει κατά την ορισθείσα δικάσιμο της αγωγής μου».
Σε αυτό ο κ. Δημητριάδης είχε εντέλει δίκιο. Την απάντηση τελικά έδωσε (και) η δικαιοσύνη. Απορρίπτοντας την αγωγή του. Και δικαιώνοντας την έρευνά μας. Στην πρώτη ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις υποκλοπές.