To άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Στο χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, η «Εφ.Συν.», στο πλαίσιο κοινής έρευνας με την ευρωπαϊκή ομάδα δημοσιογράφων Investigate Europe, αποκάλυψε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάχθηκε στο Συμβούλιο της Ε.Ε. εναντίον της Οδηγίας για την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών, πλάι σε υπερσυντηρητικές κυβερνήσεις όπως αυτές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Απαντώντας στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση με δηλώσεις της υφυπουργού Μαρίας Συρεγγέλα και τίτλο «Η ισότητα των φύλων δεν προωθείται με ασκήσεις επί χάρτου, αλλά με απτές πρωτοβουλίες». Το υπουργείο χαρακτηρίζει τον τίτλο του δημοσιεύματος («Η Ελλάδα μπλοκάρει Οδηγία για την ισότητα των δύο φύλων») «παραπλανητικό» και αναφέρει: «Η κυβέρνηση έχει πολύ υψηλά στην ατζέντα της τα θέματα της ισότητας των φύλων, γεγονός που το αποδεικνύει στην πράξη». Κατά την κυβέρνηση, η Ελλάδα «είχε συνταχθεί υπέρ της πρότασης» της Οδηγίας το 2014 και «εκφράστηκε θετικά ως προς τους στόχους της» το 2017. «Εκτοτε και μέχρι σήμερα η πρόταση της οδηγίας δεν έχει συζητηθεί στο Συμβούλιο».
«Επιπροσθέτως», αναφέρει η ανακοίνωση, «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, νωρίτερα και από κάθε άλλη χώρα που αναφέρεται στο δημοσίευμα, προχώρησε στη θέσπιση του Ν. 4706/2020, με τον οποίο υιοθετείται το μέτρο της ποσόστωσης στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Εταιρειών με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων». Και η κ. Συρεγγέλα καταλήγει: «Η ισότητα των φύλων αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και κυρίως μια διαρκή προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας των γυναικών όχι με ασκήσεις επί χάρτου αλλά στην πράξη. Οπως κάνει αυτή η κυβέρνηση».
Η «Εφ.Συν.» και το Investigate Europe σημειώνουν τα εξής:
- Οπως αναφέρουμε και στο ρεπορτάζ, δύο διαφορετικές πηγές μέσα στο Συμβούλιο, μία πολιτική και μία διπλωματική, είπαν στην «Εφ.Συν.» και το Investigate Europe για την αρνητική θέση που τήρησε η Ελλάδα στις συζητήσεις.
- Η εναντίωση της Ελλάδας ήταν κομβική αφού, κατά τις πηγές μας μέσα στο Συμβούλιο, χρειάζονταν «μόνο δύο μικρές χώρες» να αλλάξουν στάση υπέρ της Οδηγίας για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία.
- Η κυβέρνηση στην απάντησή της ισχυρίζεται ότι το θέμα δεν έχει συζητηθεί από τον Μάρτιο του 2017. Αυτό είναι ανακριβές. Για παράδειγμα, έγγραφο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Αυστρίας στην Ε.Ε. (το οποίο έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.») αναφέρεται σε ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συζητήθηκε το θέμα στις 13 Οκτωβρίου 2020. (Το ότι η συνάντηση ήταν «ανεπίσημη» δεν αφαιρεί τίποτα από τη σημασία της: σε αυτές ακριβώς τις συναντήσεις, διαμορφώνονται οι πλειοψηφίες υπέρ ή κατά των προτάσεων νόμου ακριβώς επειδή το περιεχόμενό τους δεν ανακοινώνεται.)
- Το ότι το θέμα συζητείται στο Συμβούλιο και μετά το 2017 αποδεικνύεται και από την απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης προς το Investigate Europe (η γερμανική κυβέρνηση απάντησε, η ελληνική γιατί δεν απάντησε;): «Από την αρχή της γερμανικής προεδρίας» [2ο εξάμηνο του 2020] «είχαμε πολυάριθμες διμερείς συναντήσεις με υποστηρικτές και αντιπάλους της Leadership Positions Directive – συμπεριλαμβανόμενων κρατών-μελών που δεν έχουν υποστηρίξει την Οδηγία ώς τώρα».
- Ο ελληνικός νόμος, στον οποίο αναφέρεται η κ. Συρεγγέλα, νομοθετεί το 25% και όχι το 40% στην ποσόστωση όπως προβλέπει η πρόταση της Οδηγίας, κάτι που η κ. Συρεγγέλα παραλείπει να αναφέρει στην απάντησή της.
- Προ της δημοσίευσης του ρεπορτάζ μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρωτήθηκε επανειλημμένα (επί τρεις μήνες) για το θέμα από την «Εφ.Συν.» και το Ιnvestigate Εurope. Γιατί δεν απάντησε;