Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, 24 Αυγούστου, η ΕφΣυν έλαβε εξώδικο από τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο για την έρευνα του Reporters United και της ΕφΣυν σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το εξώδικο αναφέρεται στο δημοσίευμα της 4ης Αυγούστου (Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator), το οποίο τεκμηρίωσε νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κοντά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Πρόκειται για το τέταρτο εξώδικο σχετικά με αυτή την έρευνα, ενώ στο μεταξύ έχει μεσολαβήσει η αγωγή του πρώην Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τη μέρα της παραίτησής του από το Μαξίμου.
Το εξώδικο του κ. Μπίτζιου αναφέρει ότι στην έρευνά μας εμπεριέχονται «βαρύτατοι, αναληθείς, προσβλητικοί και συκοφαντικοί ισχυρισμοί» σε βάρος του, καθώς και «σωρεία αναληθών και προσβλητικών ισχυρισμών και υπαινιγμών» που πλήττουν «βάναυσα την τιμή, την υπόληψη και την εν γένει προσωπικότητά» του ως επιχειρηματία, ανθρώπου και οικογενειάρχη.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες εξώδικο του κ. Μπίτζιου εδώ και αμέσως παρακάτω:
Ο κ. Μπίτζιος δεν αμφισβητεί κανένα από τα στοιχεία της πρωτογενούς έρευνάς μας που τεκμηρίωσε τις εταιρικές συνδέσεις που ξεκινούν από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και φτάνουν μέχρι τον ίδιο. Ακόμη, ο κ. Μπίτζιος κάνει λόγο κυρίως για δύο αναφορές μας σε προηγούμενα ρεπορτάζ του inside story που αφορούν τη σχέση του ίδιου με τις εταιρείες Intellexa και Krikel. Απαντούμε με τα ανάλογα τεκμήρια.
Η σύνδεση με την Intellexa που εμπορεύεται το Predator
Ο κ. Μπίτζιος αναφέρει στο εξώδικό του: «Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία που θα μπορούσατε ευχερώς να αναζητήσετε στο ΓΕΜΗ, ο ίδιος διετέλεσα αναπληρωματικός σύμβουλος – διαχειριστής με δικαίωμα άσκησης των καθηκόντων μου μόνο σε περίπτωση της μοναδικής συμβούλου – διαχειρίστριας των εταιρειών INTELLEXA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με αριθμό ΓΕΜΗ 154460701000, APOLLO TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με αριθμό ΓΕΜΗ 154460301000 και HERMES TECHNOLOGIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με αριθμό ΓΕΜΗ 154461601000 και αποκλειστικά για την περιορισμένη χρονική περίοδο από 15.05.2020 έως 30.06.2021».
Απάντηση: Στο δημοσίευμα τόσο της ΕφΣυν όσο και του Reporters United αναφέρεται ότι ο κ. Μπίτζιος ήταν αναπληρωτής διαχειριστής, όπως ακριβώς αναφέρεται και στο εξώδικό του, κάτι που σημαίνει ότι αναπλήρωνε τη μοναδική σύμβουλο διαχειρίστρια της εταιρείας (συγκεκριμένα, την κα. Sara Aleksandra Hamou). Μάλιστα, στην ηλεκτρονική έκδοση του Reporters United και της ΕφΣυν εμπεριέχεται και σχετικός σύνδεσμος από έγγραφο της Intellexa στο ΓΕΜΗ.
Η σύνδεση με την εταιρεία Feroveno
Ακόμη, ο κ. Μπίτζιος αναφέρει στο εξώδικό του ότι «εμφανίζετε εμένα ως εμπλεκόμενο σε δήθεν παράνομες και επιλήψιμες δραστηριότητες και δη ως “πρόσωπο-κλειδί” της υπόθεσης των επισυνδέσεων που απασχολεί αυτή την περίοδο την κοινή γνώμη και ως το πρόσωπό που τάχα “συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη”».
Λίγο παρακάτω, ο επιχειρηματίας προσθέτει: «Παρουσιάζομαι δηλαδή, άνευ αποδείξεων και μέσω δήθεν εταιρειών συσχετίσεων, να συμμετέχω σε επαφές, συναλλαγές και πράξεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών, τις οποίες ουδέποτε διέπραξα και δεν θα μπορούσα να διαπράξω».
Και σημειώνει: «Η επικαλούμενη παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου (σ.σ.: του κ. Ανδρουλάκη) φέρεται ότι έγινε σε χρόνο μεταγενέστερο, ήτοι την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2021. Κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2021, ουδεμία πλέον σχέση (υπαλληλική, μετόχου, συμβούλου αναπληρωτή ή μη κ.λπ.) με συνέδεε και ουδεμία σχέση με συνδέει σήμερα με τις εν λόγω εταιρείες και κατ’ επέκταση ουδεμία συμμετοχή θα μπορούσα να έχω ούτε και απλή γνώση περί της προμήθειας του λογισμικού Predator στην φερόμενη απόπειρα παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη».
Απάντηση: Εκτός από τη σχέση του κ. Μπίτζιου με την Intellexa μέχρι τον Ιούνιο του 2021 (την οποία επιβεβαιώνει το εξώδικο), η έρευνά μας, επικαλούμενη σχετικό δημοσίευμα του inside story, ανέφερε ότι ο κ. Μπίτζιος ήταν εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της Feroveno στην Ελλάδα έως τον Νοέμβριο του 2021. Η σχέση της Feroveno με την Intellexa προκύπτει και από την Έκθεση Ελέγχου (10.7.2022) της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) για την υπόθεση Predator, την οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Η ΕΑΔ εξηγεί ότι διενήργησε έλεγχο και στη Feroveno Limited καθώς και σε άλλες εταιρείες «επειδή συντρέχουν λόγοι διερεύνησής τους λόγω της εταιρικής τους σχέσης» με την Intellexa.
Στη βάση αυτών των στοιχείων η έρευνά μας ανέφερε ότι ο κ. Μπίτζιος «συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη».
Η σύνδεση με την Krikel
Σε άλλο σημείο του εξωδίκου του ο Φέλιξ Μπίτζιος αναφέρει ότι «σφοδρά αναληθής είναι και ο ισχυρισμός ότι διετέλεσα και σύμβουλος της εταιρείας KRIKEL ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (με αριθμό ΓΕΜΗ 142811701000) το 2018, γεγονός που θα μπορούσατε να έχετε επιβεβαιώσει από όλα τα εταιρικά έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στο ΓΕΜΗ σκοπίμως όμως δεν πράξατε».
Απάντηση: Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του inside story, το οποίο επικαλεστήκαμε στη δική μας έρευνα, η Krikel υπέγραψε το 2018 σύμβαση με μια κυπριακή εταιρεία του Φέλιξ Μπίτζιου, τη Viniato Holdings Limited, για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, έναντι αμοιβής 550.000 ευρώ. Μάλιστα στο άρθρο 11 της σύμβασης αυτής, ο κ. Μπίτζιος αναφέρεται ως «εκπρόσωπος του συμβούλου» (consultant representative), της Viniato δηλαδή.
Η σημασία της Krikel έγκειται στο ότι είναι η εταιρεία που σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΑΔ συνήψε έξι απόρρητες συμβάσεις με το Δημόσιο την περίοδο 2018-2020.
Καταδίκη για τις νομικές ενέργειες κατά ΕφΣυν και Reporters United
Στο εξώδικό του ο κ. Μπίτζιος μας ζητά να απόσχουμε στο μέλλον «από κάθε σχετική αρνητική αναφορά και σύνταξη άρθρου με αναληθές και προσβλητικό περιεχόμενο».
Κατά την έρευνά μας επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε γραπτώς και τηλεφωνικώς με τον κ. Μπίτζιο. Όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Θα συνεχίσουμε να τον αναζητούμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.
Η τακτική της αποστολής εξωδίκων προς δημοσιογράφους θεωρείται διεθνώς (ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) πως εντάσσεται στις Στρατηγικές Αγωγές κατά της Συμμετοχής του Κοινού, τις λεγόμενες SLAPP, σκοπός των οποίων είναι να φιμώσουν όσους ασκούν κριτική (μέλη της κοινωνίας των πολιτών και οργανισμούς, μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους) μέσω της ηθικής και οικονομικής εξουθένωσής τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σημαντικοί οργανισμοί δικαιωμάτων και Τύπου από την Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως η ΕΣΗΕΑ, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Διεθνες Ινστιτούτο Τύπου IPI, το Παγκόσμιο Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας GIJN, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα RSF και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων EFJ) εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την αγωγή Δημητριάδη, σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίζοντάς την ως SLAPP με σκοπό τη φίμωση της δημοσιογραφίας.
Η (μη) επικοινωνία με τον Φέλιξ Μπίτζιο
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε γραπτώς και τηλεφωνικώς με τον κ. Μπίτζιο πριν και από τα δύο δημοσιεύματά μας που αναφέρονται στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες (Ο Μεγάλος Ανιψιός κι ο Μεγάλος Αδερφός, 3.6.2022 & Μεσοτοιχία το Μαξίμου με το Predator, 4.8.2022). Μάλιστα, σε γραπτό μας αίτημα στις 30 Ιουλίου προς τον Παναγιώτη Μπίτζιο, αδερφό του Φέλιξ, ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον πρώην αναπληρωματικό διαχειριστή της Intellexa. Παρόλα αυτά, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε με τον κ. Μπίτζιο.
Εμείς θα συνεχίσουμε να τον αναζητούμε στο πλαίσιο της έρευνας, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία.